Fri 14.02.2014    23:00

Like CNDB#1

Centrul National al Dansului Bucuresti este una dintre putinele institutii din Romania despre care se poate spune ca iese din schema de stationare in inertia producerii de spectacole pe banda rulanta.

Pe 9 februarie a inceput festivalul de dans Like CNDB#1, primul spectacol prezentat fiind Lay(ers), creat de Cristina Lilienfeld. Lay(ers) este o exfoliere a straturilor de „piele-eu”, pe care dansatoarea le expune in toata fragilitatea lor. Pe un principiu similar – cojirea amintirilor din copilarie cu ratuste galbene si coronite imprumutate de la alti copii – este construit si spectacolul lui Farid Fairuz – Realia (Bucuresti-Beirut), programat pe 13 februarie. In Realia, Fairuz se scalda in trecut si iese la suprafata unui prezent in care „povestea despre el” devine povestea unei existente impaturite in doua. Pe 15 februarie, Vava Stefanescu ne pune fata-n fata cu multe urme in Cvartet pentru o lavaliera. Urme de maini care aluneca pe geam, ca si cum din ele n-au ramas decat niste degete subtiate de transpiratie, urme de respiratii amplificate, urme de corpuri care-si fac loc in spatiul tot mai ingust dintre ele pana cand le auzim scrasnind. Senzatia de zbatere si inchidere in propria noastra cutie existentiala este excelent dozata in Cvartet... Pe 16 februarie, Madalina Dan ne conecteaza, timp de 8 ore, la ceea ce uitam uneori ca avem. La corpurile noastre cu care suntem atat de obisnuiti, incat aproape ca nu ne mai aducem aminte ca traim in ele. Si ca ele sunt vii. Hematopoesis este marturia corpului care invata sa se re-simta.

Pe 22 februarie va fi prezentat unul dintre cele mai incitante performance-uri actuale – Parallel (cu Lucia Marneanu si kata bodoki-halmen), produs de GroundFloor Group din Cluj, care exploreaza relatiile de gen si tensiunea emotionala a rupturilor de conformismele care ne blocheaza calea de acces la noi insine. Parallel e ca un curs de fitness in care ne intarim muschii supravietuirii printre stereotipuri. Performance-ul sifoneaza normalitatea apretata a relatiilor de iubire care lupta impotriva tiparelor impuse, frustrante si inhibante, afirmand dreptul la o dragoste nefiltrata. Pe 27 februarie, Andreea Novac prezinta doua solouri – Despre tandrete si Dance a playful body, in care singuratatea „corpului de cursa lunga” este disecata pana la ultimul strat de intimitate. Pe 14 si pe 28 februarie, coregraful Paul Dunca ne ofera un curs de imputernicire si de daruire reciproca. In cadrul festivalului va avea loc prezentarea cartii Teatrul lui Romeo Castellucci, care acompaniaza gandirea performativa a unei echipe de creatori marcanti pentru ceea ce am putea numi „noua estetica a tragicului de zi cu zi”– Romeo Castellucci, Claudia Castellucci si Chiara Guidi. Cartea este tradusa de catre Cristina Modreanu, iar lansarea va fi urmata de proiectia unui spectacol de referinta al companiei – Tragedia Endogonidia.