Sun 18.10.2015    19:00

UNTITLED - a meditation in one act

 "Scenografia este simpla dar fin creata. Universul costumelor este unul puritan, in care culorile inchise din proiectie contrasteaza cu cea a corpurilor in miscare si cu suprafata de dans. Lucrarea a luat nastere dupa ce un dansator m-a contactat cu rugamintea de a-i crea un show potrivit corpului lui. Si l-am creat: vedem un singur dansator pe scena, luand forme sennzuale si construind miscari sincere. Punctul meu de plecare nu a fost o idée sau poveste fixa, iar obiectivul actului artistic se dezvaluie pe parcurs, inspirat si plasticizat de muzica elaborata de Zsolt Varga dupa ce a vizionat repetitiile si de design-ul de lumini creat de Tomáš Morávek."

Designul scenic al spectacolului este determinat de simplitatea acestuia, de vederea, iar uneori de contactul fizic si tactil cu peretele negru, dar si cu scena. Universul vestimentar este unul poverist, apare un corp masculin pe jumatate nud, imbracat intr-o rochie ce aduce a fusta ce se termina ca pantaloni, confectionata dintr-un material cu dungi groase si subtiri. Culorile intunecate, culoarea corpului si a suprafetei contrasteaza cu suprafata cand alba, cand neagra a peretelui. Cu toate acestea, vedem pe scena un om, in forme sensibile, senzuale si narcisiste, intr-o structura mobila onesta. Cu toate ca punctul de pornire al piesei nu se afla intr-o poveste, personajul masculin capata viata povestindu-si trecutul. Aceasta directie este urmata, inspirata si plasticizata sensibil de muzica lui Zsolt Varga (participand aproape la toate repetitiile) si de luminile create de Tomáš Morávek (pentru a treia oara in spectacolele mele). „Atunci cand spectacolul atinge punctul culminant, o bezna tacuta acapareaza scena. Dansatorul si muzicianul stau in fata noastra. Privirea din ochii lui Benjamin Jarrett si prezenta acestuia dezvaluie certitudinea unei culmi atinse in coregrafia Mártei Ladjánszki. N-ar trebui sa ne-ntrebam unde se afla aceasta, caci inceputul ori sfarsitul oricum nu conteaza, ci numai calatoria in sine…” (Mónika Kunstár_KÖM).

Sprijinit de L1 Association, Műhely Foundation, NKA
www.martaatwork.com / www.L1.hu

Spectacol prezentat in cadrul #AltConcurs 2015, produs al Asociației Sectia de Coregrafie.

Parteneri privati
Martz Contemporary Dance Company, L1 Association, X si 0 Dance Project, Aqua Carpatica, Baneasa/Grand Cinema & More, Dance Planet, WASP.

Parteneri institutionali:
CNDB, Biblioteca Nationala a Romaniei, Ambasada Spaniei la Bucuresti, Institutul Balassi.

Parteneri media principali:
TVR2, Radio Romania Cultural, Radio Tananana, bazavan.ro, horiaghibutiu.ro.

Proiectul este comunicat de
Dans Cult Communication si Red Ballerina, membru CID-UNESCO.

Despre Márta Ladjánszki
Dansatoare, coregrafa, profesor din Ungaria si vice-presedinte artistic al L1 Association. Si-a inceput cariera cu studii de balet clasic, gimnastica, jazz dance si dans modern in Ungaria si in Viena. A co-fondat KOMPmANIA Contemporary Dance Theatre la finele anului 1996. Pana in 2002 a lucrat si creat in cadrul acestei companii de teatru-dans, dezvoltand si proiecte independente de acest context. A debutat cu o cariera solo pentru care a castigat o serie de premii in Belgrad, Praga si Budapesta si a fost artist resident in cadrul programelor CEC ArtsLink, TQW and danceWeb. In 2001 a primit invitatia de a se alatura ca director artistic parteneriatului L1 Independent Dancers, fondat de 7 dansatori in Budapesta. Recent, a inceput sa colaboreze cu o serie de artisti independenti alaturi de care realizează spectacole. Este interesata de studiul și experimentarea limitelor sale fizice, mixul dintre muzică și coregrafie, utilizand de multe ori muzica live in spectacolele ei.
www.martaatwork.com / www.L1.hu