Sat 28.02.2015    18:30

LIKE CNDB #1// CNDB Ocupat: Documentar

Motto: "Ce facem cu datele pe care se presupune că nimeni nu le mai vrea, însă pe care nu ne este permis să le ştergem complet, astfel încât le luăm din baza de date principală şi le-nghesuim pe hard-uri într-un beci şi Doamne ajută oricui vrea să le descifreze."

Subiectul mediu-metrajului "CNDB Ocupat: Documentar" îl constituie acţiunea de ocupare a sediului CNDB, care a avut loc în martie-aprilie 2011, revendicîndu-se de la mişcarea globală Occupy a aceluiaşi an. Reprezentarea acţiunii de ocupare este încadrată în istoria Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, reconstruită, la rîndul ei, (şi) cu ajutorul unor înregistrări de arhivă ale spectacolelor de dans din perioada 2006-2011.

Proiecția documentarului va fi urmată de o discuție despre ce se mai întâmplă nou în practicile creative.
Invitaţi: Cristina Lilienfeld (coregraf), Iulia Popovici (curator artele spectacolului).

"Majoritatea instituţiilor au un mit fondator, o memorie CORPorativă care activează anumite moduri de gîndire şi comportament CORPorativ şi le dezactivează pe altele... Memoria unei organizaţii nu e localizată nicăieri în mod deosebit dar se găseşte peste tot: pe hârtie, pe hard-disk-uri sau în minţile oamenilor. Identitatea unei organizaţii se construieşte din conţinutul acestei arhive... Derrida atrage atenţia asupra faptului că prefix-ul arché reprezintă un punct de plecare şi un act fundamental atît în sens ontologic (de aici a început) şi în sens nomologic (de aici îşi derivă autoritatea)."
Informaticianul Richard Veryard, recenzînd volumul lui Jacques Derrida, "Mal d'archive"

"Teoria arhivei este o teorie a instituţionalizării, anume a legii, a dreptului care o instituţionalizează. Acest drept impune sau presupune o sumă de limite, fiecare cu istoria ei, o istorie deconstruibilă."
Jacques Derrida, "Mal d'archive"


Emanuel Vasiliu este traducător, interpret şi regizor de film. A tradus în limba engleză monografia muzicianului român Richard Oschanitzky (editura Peter Lang, 2014). Practica sa de interpret acoperă proiecte comunitare precum PHARE şi POS DRU, în vreme ce mediu-metrajul "CNDB Ocupat: Documentar" a fost proiectat în cadrul festivalurilor Bucureşti DocFest (2013), "Good Guys Only Win in Movies" (Berlin, 2014), fiind achiziţionat de biblioteca Universităţii Goldsmiths, Londra.

Occupy Dance: A Documentary is a 40-minute film focusing on the 2011 Occupy action which took place in the National Dance Centre Bucharest. This representation is framed within the historical development of the National Dance Center Bucharest, with archival footage of dance performances covering the period 2006 to 2011.