Fri 20.02.2015    18:30

LIKE CNDB #1// BANCO DO TEMPO

“ Protagonista scrisorilor este însă inima, în toate ipostazele ei: inima de tată, inima de îndrăgostit, inima de discipol, cea de fiu, cea de om obișnuit, plină de griji, și chiar inima-inimă, personajul vedetă al anatoniei noastre, care se poate îmbolnăvi.”
Gabriel Liiceanu

Spectacolul BANCO DO TEMPO, creat și interpretat de Romulus Neagu și Tiberius Neagu, pe muzica creată live de André Cardoso, a avut premiera în 2014 la Museul Grão Vasco, în cadrul Festivalului Jardins Efémeros – Viseu, Portugal. Prin mișcare și prin relația corpurilor, se creează dialoguri despre memorie, despre gândire, despre creștere, despre dragoste și alte glume mai mult sau mai puțin serioase. Dar pentru a vorbi despre toate acestea trebuie să se danseze din toată inima.

Un bărbat și un copil. Un tată și un fiu. Un fir invizibil care desenează căi și memorii pe o hartă afectivă doar de cei doi știută. O avalanșă de memorii: episoade din copilărie, casa, entuziasmul adolescenței, prima întâlnire, deziluzia imediată, bagatele cotidiene și gânduri abstracte. Au fost mereu într-o așteptare reciprocã. În ce timpuri imemorabile s-au cunoscut?

André Cardoso
A absolvit cursul de chitară clasică a Universității Aveiro, Portugalia, unde a studiat cu profesorii Josef Zshapka și Paulo Vaz de Carvalho. A participat la diverse cursuri de chitarã clasică și muzică de cameră conduse de Christhopher Lyall, Timothy Walker, Olga Prats, Beto Davesac. În ultimii ani, activează solo și în grupuri de muzică de cameră, duete, cvartete sau orchestre de chitări. Participă în diverse proiecte teatrale în calitate de actor, compozitor și interpret muzical. Este profesor de chitară clasică în cadrul Conservatório de Música de Viseu “Dr. José de Azeredo Perdigão” și face parte din proiectul muzical “A presença das formigas”, cu care a înregistrat albumele „Ciclorama” (2011) și „Pé de Vento” (2014).
www.apresencadasformigas.com

Romulus Neagu
Interpret, coregraf și profesor, a absolvit cursurile Liceului de Coregrafie “Floria Capsalli” din București în 1993. Ulterior, a aprofundat studiul dansului contemporan cu Christine Bastin, Karine Saporta, Thiery Bae, Dominique Bagouet, Jeremy Nelson și Joseph Nadj, între alții. A colaborat cu Opera Națională București, Compania Orion, Ventura Dance Company și Companhia Paulo Ribeiro, participând și în proiecte conduse de Benvindo Fonseca, Cláudio Hochman, John Mowat, José Wallenstein, Circolando, Madalena Victorino și Ricardo Pais. În coproducție cu diverse instituții, dezvoltă propriile proiecte, precum: “O ensaio de um Eros possível”, “A invisibilidade das pequenas percepções”, “A partir do adolescente míope” și “Alibantes”. Dezvoltând o activitate pedagogică continuă în domeniul dansului, creează diverse proiecte pentru grupuri specifice, comunități de emigranți, persoane cu deficiență, adolescenți în programe de reintegrare socială, etc. Este artist asociat în Teatro Viriato, Viseu, Portugal.

Tiberius Sebastian Neagu
Născut în 2004, frecventează cursurile de pian și teorie muzicală ale Conservatório Regional de Musica “Dr. José de Azeredo Perdigão”, Viseu, Portugalia. Participă la diverse concursuri de pian, pentru care primește numeroase premii. În 2012 primește din partea Primăriei Municipiului Viseu, Portugalia, premiul “Reconhecimento do Mérito Cultural”. În 2013, participă ca performer în instalația performance “Casa”, de João Dias și Romulus Neagu, prezentată în festivalul “Jardins Efémeros”, Viseu. În 2014, participă ca interpret în producția “São Macário”, organizată de Binaural/Nodar și Teatro Viriato pentru festivalul de arte performative Viseu A….

Trough movement and the relation between bodies, a dialogue is created in space about memory, consciousness, fear, growing up, love and other more or less serious play games. A memory torrent breaks out: episodes of childhood, home, juvenile enthusiasm, the first love, subsequent delusion; an intricate dance with unintended consequences, daily claptrap and abstract thinking. To talk about that, we need to dance. Straight from the heart.