Sat 27.10.2018    19:30    map

Sun 28.10.2018    19:30    map

Fri 16.11.2018    19:30    map

153 de secunde

Spectacolul ”153 de secunde” repune în discuție, dintr-o perspectivă subiectivă, implicațiile politice, morale și afective ale unui moment care a ajuns în profunzimea texturii sociale, mobilizând o mișcare de solidarizare fără precedent, dar și un proces complex de reflecție asupra generației milenialilo: incendiul din clubul Colectiv. Spectacolul pornește de la povestea unei supraviețuitoare a incendiului din Colectiv și devine un eseu artistic despre o generație aflată în blocaj. Analizează condiția de tânăr adult în România, schimbarea și, mai ales, imaginarul schimbării.

”Este un performance-eseu despre blocajul unei generații care a fost hrănită de imaginația unor adulții care visau la libertate în timp ce controlau până la asfixiere. Acum copii tranziției au 30 de ani, e timpul nostru dar nu știm cum să imaginăm schimbarea. După întâlnirile cu unii dintre cei a căror viață a fost transformată definitiv după noaptea incendiului din Colectiv am decis că ”153 de secunde ” nu va fi nici despre corupție, nici despre sfârșit, ci despre dezvățare. Dezvățarea de frică, de rușine, de obediență, de resemnare și de neîncredere.” spune Ioana Păun, inițiatoarea și coordonatoarea acestui proiect.

Spectacolul ”153 de secunde” este realizat de o echipă de peste 20 de artiști și profesioniști care și-a asumat, în ultimii ani, misiunea de a discuta prin muzică, teatru, poezie, jurnalism sau dans cultura milenialilor.

Regia: Ioana Păun 

Scenografia: Cătălin Rulea 

Documentare: Laura Ștefănuț, Smaranda Nicolau 

Scenariu: Svetlana Cârstean  

Coloana sonoră: Sillyconductor 

Mișcare: Andreea David

Performeri: Irina Artenii, Andrei Cătălin, Claudia Chiraș, Sorin Dobrin, Lorena Luchian, Alice Mihalache, Denisse Moise, Cristina Negucioiu, Ana Maria Pop, Ingrid Robu, Adina Răducan, Amelia Stuparu, Teodora Tudose, Octavian Voina

Producătoare: Biatrice Cozmolici 

Răzvan Leucea – imagine, video

Comunicare: Evantia Barca 

Artistă asociată: Nicoleta LefterBiografie

Ioana Păun (n. 1984, România) Proiectele Ioanei Păun au fost susținute de prestigioase instituții europene și internaționale, de la Theatre Royal Stratford East, la Teatro Luna Chicago, Kunstraum Lakeside Austria, Live Art Development Agency UK, Schauspielhaus Viena sau Onassio Centre din Atena. Spectacolele ei au fost prezentate în Palestina, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Grecia sau Suedia și urmăresc cu predilecție teme sociale, vizând subiecte complexe, de la condiția muncitorilor dintr-o fabrică la viața lucrătoarelor filipineze. Nominalizată la Premiul pentru Incluziune Socială în cadrul Galei AFCN, Ioana Păun și-a centrat munca pe înțelegerea comportamentului uman, în special în situații feroce și condiții extreme, economice, politice sau de sănătate. Anul viitor va lucra în Franța, la Le Phenix Scene Nationalle, alături de un dramaturg incisiv, Amine Adjina, la un spectacol cu un subiect fascinant: violența născută ideologic. Cu educație în teatru și arte performative la UNATC București și la Universitatea Goldsmiths din Londra, Ioana Păun este coordonatoare a Programului de Arte Performative al Muzeului Național de Artă Contemporană din București.

Svetlana Cârstean (născuta în 1969) este poeta și traducătoare. A debutat în 1994, în cadrul volumului colectiv Tablou de familie, alături de T.O. Bobe, Razvan Radulescu, Mihai Ignat, Sorin Ghergut și Cezar Paul-Badescu. Volumul de debut individual, Floarea de menghina, a apărut în 2008, iar în 2013 a fost publicat în Suedia la Editura Rámus, în traducerea poetei suedeze Athena Farrokhzad. Poemele sale au fost traduse în numeroase limbi. A lansat în 2015 volumul Gravitatie, la Editura Trei. În aprilie 2016, volumul Trado, scris împreună cu Athena Farrokhzad, a fost lansat în Suedia, de Editura Albert Bonnier în colaborare cu Editura Rámus. Svetlana Carstean este gazdă a Intersecțiilor de miercuri.

 

Un proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

Susținut de: ARCUB

Co-produs alături de Centrul Național al Dansului din București


*Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.


Parteneri Media: DOR, Arte și Meserii, Tanănana, Scena.ro, Modernism.ro, Agerpres, Sunete, Revista Arta, Radio România Cultural;