Mon 19.11.2018    18:30    map

Mon 26.11.2018    18:30    map

Mon 03.12.2018    18:30    map

Mon 10.12.2018    18:30    map

Mon 17.12.2018    18:30    map

Metoda Feldenkrais pentru copii la Școala Performativă, cu Valentina de Piante

8-11 ani

luni, 19 noiembrie, 18:30-19:30

luni, 26 noiembrie, 18:30-19:30

luni, 3 decembrie, 18:30-19:30

luni, 10 decembrie, 18:30-19:30

luni, 17 decembrie, 18:30-19:30

Moshe Feldenkrais a creat metoda lui prin observarea evoluției copiilor, spunând că aceștia sunt de fapt maeștrii noștri, fiind într-un mai bun contact cu corpul și senzațiile lor. Centrul metodei este modalitatea prin care copilul învață toate schemele motrice pentru a deveni autosuficient. În același timp, Feldenkrais consideră mișcarea un important instrument de autocunoaștere a persoanei și un instrument de schimbare a schemelor de gândire și a celor emoționale.

Mileniul al treilea este o provocare atât pentru părinți cât și pentru copii. Ansamblul de informații si stimulii complecși pot crea sentimente de accelerarea a ritmului educațional și o alienare din propriul corp. Din studiile neuroștiintei știm că timpul, corpul, pauzele, legătura între ceea ce învăț și ceea ce simt sunt premisele necesare pentru asimilarea informațiilor, dar nu numai. Antrenarea sensibilității personale va duce la o diferență în gândire, echilibrând toate sistemele nervoase (știm bine că majoritatea deciziilor sunt luate de părțile noastre cele mai instinctuale). Sensibilitatea și ascultarea a ceea ce se petrece în corp și în minte dezvoltă percepția de sine și o gândire mai amplă asupra realității.

De aceea consider importantă o educație a conștientizării timpurie, din grădiniță, pentru a sădi încrederea în sine si puterea creativității, rezistența la schimbări uneori dramatice și capacitatea empatică în relație. În cadrul atelierelor, prin mișcări neobisnuite si creative, copiii vor explora noi posibilități, fiind ghidați de curiozitate si nu de judecată sau de aprecierea celorlalți. Aceștia vor dezvolta simultan capacitățile de a simți acea mișcare în propriul corp si de a o gândi.

Vom lucra în mod ludic lecții de Awareness through Movement ale metodei Feldenkrais® între a descoperi propriul corp prin mișcare și a-l mișca prin diferite scheme motrice ale animalelor. Vom jongla între a fi susținuți, a fi explorativi, a simți legătura între noi și ceilalți.

Valentina De Piante Niculae este cadru didactic al UNATC, doctor în Teatru și Artele Spectacolului, coordonator de proiecte, coregraf, cercetător și performer. Este singurul profesor din tara cu expertiza ATM si FI în metoda Feldenkrais®, metodă de reorganizare a schemelor neuromotrice. Predă laboratoare de scriere coregrafică și educație somatică, fiind invitată în diverse universități și platforme de cercetare pedagogică. În 2009 a participat la evenimentul TTT – Teaching the Teachers – București și în 2013 la TTT – Budapesta. În 2015 a ținut prelegeri teoretice îmbogățite de o practică corporală intensă împreună cu cercetătorul neurolog dr. Radu Dop. A ghidat, în calitate de expert român, proiectul european Tandem Dance dedicate nevăzătorilor și performerilor. În anul 2016 a făcut parte din [8:tension] choreographers, obținând o bursă la ImPulsTanz de la Viena cu performance M.E.L.T. Motion Emotion and Lateral Thinking, creat împreună cu KrootJuurak (dramaturgia) și Eduard Gabia (sound research). În timp, își dorește crearea unei platforme educative, performative şi creative despre conștiință și corp, artă și neuroeducație, spațiu corporal și spațiu public.

Taxă: un modul/5 ședințe - 250 lei