Mon 16.06.2014    23:00

CURSURI RAP (rezidențe, ateliere, public) management de proiect, mediere și comunicare

RAP – rezidențe, ateliere, public este un program complex dedicat artiștilor și producătorilor din domeniul dansului contemporan, prin care ne dorim să contribuim atât la dezvoltarea creației coregrafice cât și la dezvoltarea profesională a tinerilor producători de dans contemporan. Noutatea programului din acest an, aflat la cea de-a doua ediție, este componenta dedicată în mod specific producătorilor de dans contemporan. Pe lângă rezidențele propriu-zise, programul conține și o serie de cursuri gândite specific pentru producătorii de dans contemporan, atât cei activi cât și cei în formare.

Anticipând nevoile rezidenților artiști și producători, cât și nevoile publicului de dans contemporan (public prezent și viitor) și a scenei artistice, programul propune o serie de cursuri dedicate producătorilor, care vor aborda teme precum managementul de proiect, producție artistică, mediere și comunicare a spectacolului de dans contemporan.

Programul de cursuri este deschis atât producătorilor selectați pentru programul de rezidențe, cât și altor participanți care doresc să beneficieze de ghidajul și formarea unor manageri culturali cu vastă experiență pe scena artelor spectacolului. Cursurile sunt construite în jurul unor teme relevante pentru formarea tinerilor manageri culturali, urmărind să pună bazele înțelegerii rolului producătorului de dans contemporan și să construiască abilități și cunoștințe utile pentru acest domeniu specific.

RAP – rezidențe, ateliere, public este un program cultural derulat de Centrul Național al Dansului București în parteneriat cu Asociația Colectiv A, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Programul are loc în sala RAP din Fabrica de Pensule, strada Henri Barbusse 59-61, etaj II, Cluj.

Descrierea cursurilor

Isabelle Danto: Voci multiple – atelier de mediere culturală (în limba franceză cu traducere)
Întâlnirea istoriei dansului și a practicilor corporale cu mizele de astăzi ale transmiterii cunoașterii și ale acompanierii publicului.
De la începutul secolului până azi, în Statele Unite, în Franța precum și în Germania, dansul este o artă în transformare care se reinventează în raport cu bulversările și rupturile societății contemporane. Plecând de la acquis-urile recente din dansul contemporan precum și de la cele din noile practici de mediere și curatorie, aceste zile de studiu propun să traversăm istoria dansului și demersurile de creație pentru a livra câteva chei și metode de înțelegere a acestui domeniu. Invocând figuri emblematice ale dansului (Anna Halprin, Lucinda Childs, Pina Bausch, Maguy Marin, Jérôme Bel sau Boris Charmatz), analize și studii de spectacole filmate vom învață câteva chei pentru a știi cum să înțelegem un demers creativ și cum să dezvoltăm o privire critică asupra operei de artă.

Miki Braniște: Dans contemporan în lucru. De la gând la realitate.
Într-o lume ideală Artistul face artă iar Producătorul îi crează condițiile să o poată realiza. În lumea reală amândoi lucrează să creeze un context favorabil dezvoltării unui nou proiect, alteori Artistul este propriul Producător. Vom încerca să identificăm rolul Producătorului în raport cu munca Artistului, să creăm un moment de vizibilitate pentru munca invizibilă ce face posibil accesul la artă.

Cristiana Vlad: Managementul proiectelor: Proiectul – un vis cu termene de realizare
Cursul îmbină abordarea structurată a fiecărei etape a unui proiect cu exemple concrete, exerciții interactive, schimb de experiență și lucru în echipă.
Acesta combină materialele de managementul proiectelor cu instrumente folosite în mod curent și are ca finalitate înmânarea unui set de instrumente de managementul proiectelor ce pot fi folosite de participanți imediat în activitatea lor.
Obiectivele cursului de management al proiectelor pot fi rezumate astfel: Oferirea unei abordări unice și structurate a proiectelor;
 Furnizarea instrumentelor, metodelor și formularelor standard utilizate în cadrul proiectelor
 Furnizarea unui punct de referință pentru oricine este interesat de inițierea și/sau managementul proiectelor
 Optimizarea planificării și utilizării resurselor aferente proiectelor
 Asigurarea derulării și controlul proiectelor într-o manieră standard în măsură să producă schimbările solicitate și implementarea acestora.

Biografiile coordonatorilor de curs

Isabelle Danto este critic de dans pentru revista Esprit, conduce în mod constant ateliere în domeniul medierii artistice pentru Festivalul Montpelier-Dânse, Scena Națională din Becanson, Teatrul Le Prisme - St Quentin în Yvelines (seminarii, conferințe, întâlniri cu artiștii și cu publicul). Ea ține ateliere și scrie punctual pentru instituții precum Théâtre du Châtelet, Théâtre de la Ville, Les Rencontres d’Arles etc. Este autorul mai multor lucrări de critică și a unui film documentar despre dansatorul japonez Ko Murobushi (2010). A fost jurnalist și critic de dans pentru ziarul Le Figaro, revista Mouvement și Danser (2004-2007). Începând cu anul 2007 este responsabilă de producția culturală audiovizuală la Centrul Pompidou din Paris.
Miki Braniște este la bază manager cultural și s-a dezvoltat profesional ca și producător de spectacole și curator al Festivalului TEMPS D’IMAGES de la Cluj. Este interesată de artă că factor de dezvoltare al comunității în care activează. Preocupată de transformările economice și social-politice care traversează societatea globală, se implică în proiecte culturale alături de artiști inspirați de imaginea timpului nostru.

Cristiana Vlad a absolvit Facultatea de Litere din București; Academia de Teatru și Film din București și un Master în Artă teatrală. Are stagii de practică teatrală, management și marketing cultural, dezvoltare organizațională, planificare strategică și strategii de dezvoltare locală. A coordonat proiecte în domeniul industriilor creative și promovarea și conservarea patrimoniului cultural în Germania, Olanda, Polonia, Danemarca, Belgia, Bulgaria, Slovenia, Marea Britanie, Italia, Spania, Irlanda și Suedia. Este formator în domeniul educației adulților și aplicației învățării permanente. A fost expert consultant și evaluator în cadrul AFCN și a Mecanismului Financiar Norvegian și EEA. Actualmente asigură asistența managerială la Muzeul Municipiului București.

Înscriere și costuri

Costul cursurilor este de 50 lei / zi. Plata se va efectua în ziua începerii cursurilor, la Fabrica de Pensule – sala RAP (etaj II)
Pentru rezidenții selectați în cadrul programului RAP 2014 accesul este gratuit și obligatoriu.

Dacă doriți să participați la cursuri, vă rugăm să vă anunțati intenția la adresele de email rap@cndb.ro și cndb.cluj@gmail.com împreună cu un CV de maxim 2 pagini. Vă rugăm să specificați cursurile la care doriți să participați.

Termen limită de înscriere: 17 iunie 2014


Calendar

17 iunie 2014 – data limită de primire a înscrierilor
19 – 21 iunie 2014 – curs mediere culturală și comunicare cu Isabelle Danto
22 – 23 iunie 2014 – curs management de proiect cu Cristiana Vlad
22, 24 iunie 2014 – curs producție de spectacol cu Miki Braniște

Programul cursurilor:
19 – 24 iunie: orele 10.00 – 13.00 și 15.00 – 18.00

Organizatori

Centrul Național al Dansului – București (CNDB) este singura instituție publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii creată cu scopul de a susține, dezvolta și promova dansul contemporan. Statutul său de instituție de spectacole dar și de finanțator al coregrafiei contemporane, face din CNDB o instituție singulară și vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România.
CNDB încurajează cercetarea, experimentul și inovația în câmpul practicilor și teoriilor din arta contemporană și contribuie la crearea unui mediu favorabil dialogului, reflecției și dezbaterii.
www.cndb.ro


Colectiv A este un ONG cultural, membru fondator al spațiului de artă contemporană Fabrica de Pensule din Cluj. Asociația promovează cultura activă prin proiectele pe care le propune și le susține în România și în străinătate.

Principalele obiective al asociației sunt realizarea festivalului internațional Temps d’Images și coordonarea proiectului La Terenuri. Pe lângă aceste proiecte, Colectiv A participă la dezvoltarea scenei culturale prin workshop-uri de dans contemporan, producții de spectacole interdisciplinare, rezidențe artistice ș.a.m.d.
www.colectiva.ro

RAP – rezidențe, ateliere, public este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.