Fri 16.10.2009    09:00

TEDx la Bucuresti, vineri 16 octombrie (partener gazda >> CNDB)

Nelvin Joseph, tânarul antreprenor indian care la doar 8 ani primea diploma de certificare a abilitatilor de lucru în limbajul de programare C*, lanseaza la 23 de ani sistemul inovativ SPARA, ce opreste automat aparatele care nu sunt utilizate pentru economisirea energiei. Interesul sau nemarginit pentru inteligenta artificiala s-a materializat în fondarea companiei Artin Dynamics, recunoscuta de PC Quest Magazine drept prima companie bazata pe inteligenta artificiala din India. Întrebat care crede ca este esenta unei lumi în schimbare, Nelvin afirma: „Nu intentionez sa fiu dramatic, dar cred ca cel mai important lucru este lipsa de experienta. Daca te uiti la povestile celor mai mari agenti ai schimbarii precum Edison, Einstein, Bill Gates si altii, majoritatea dintre ei au avut neîntelegeri cu sistemul educational, l-au abandonat sau l-au schimbat. Am observat ca studentii capata notiunea ca exista doar o singura metoda de a face totul si ca ei nu pot rupe lantul. Aici intervine asa-numita traditie sau cultura si ruptura e considerata imposibila. Sunt oamenii care rup lantul, cei care devin agenti ai schimbarii si cunosc succesul.”

Dumitru Popescu, directorul ARCA (Asociatia Româna pentru Cosmonautica si Aeronautica), organizatie care pregateste lansarea rachetei Helen în octombrie 2009, prima racheta spatiala proiectata si realizata în România, este românul care a pozitionat tara noastra pe harta domeniului aeronauticii. Crede cu tarie în puterea creativa a competitivitatii si ne îndeamna sa ne folosim timpul pentru a crea permanent ceva, oricât de marunt.

Lor li se va alatura povestea lui Carmen Vidu, regizorul care pune tehnologia în slujba artei. Fiind cel mai tânar regizor de la Teatrul National din Bucuresti din ultimii 10 ani, Carmen Vidu s-a remarcat prin combinarea jocului de roluri cu teatrul multimedia si scenografia dinamica. Ea îsi foloseste munca pentru a atrage publicul tânar mai aproape de teatru.

La TEDxBucharest va veti mai întâlni cu inventatorul Mircea Tudor, cercetatorul Gabriella Ficz, antreprenorul Erich Kish, alpinistul Alex Gavan, psihologul si jurnalistul Mircea Toma, pictorita Alexandra Nechita, psihologul Mugur Ciumageanu, creativul Bogdan Naumovici, arhitectul Stefan Bortnowski si Ambasadorul Bunavointei în 2008, Sandra Pralong.

TEDxBucharest este organizat în România de o echipa formata din 9 voluntari si se bucura de sprijinul multor profesionisti impresionati de eveniment, care au oferit parte din timpul si expertiza lor pentru acest proiect. “Am pornit la drum doar cu definitiile succinte ale ingredientelor unui TEDx de succes: vorbitori deosebiti cu idei provocatoare, un loc ce inspira inovatie si modernitate, calitate la nivel de detaliu si multa pasiune. În martie 2009 când am luat licenta TEDx aveam doar pasiunea, restul ramânea un proiect în constructie. Temelia, cred eu, a reprezentat-o selectia vorbitorilor. Am purtat discutii cu peste 300 de profesionisti din toata lumea.” precizeaza Carmen Oprea, Manager Conferinta.

Accesul la eveniment se face pe baza de invitatie sau participând la concursul „Extraordinary Ideas” (Idei extraordinare). În spiritul „Ideilor care merita împartasite”, orice idee care raspunde, într-un mod cât mai inovativ, întrebarii „Cum putem contribui la generarea unei schimbari pozitive în lume?” are sansa de a-i asigura initiatorului unul din cele 20 de invitatii puse în joc. Competitorii se pot înscrie pâna la 1 Octombrie la www.tedxbucharest.com/ideascontest.html.

Pentru relatiile cu presa: