Fri 07.05.2010    08:00

Scurt-circuit performativ la Fabrica de Pensule >> CNDB în turneu la Cluj / mai

PROGRAMUL LUNII MAI


>> 7.05, ora 20.00
Lulu’s room
de/cu: Mihaela Dancs

„Să fie oare vorba despre o lucrare de grup a persoanelor care mă locuiesc? Le-am propus o colaborare fără să-mi treacă vreo secundă prin cap în ce mă bag. Uneori parcă puţin le pasă că-s implicate într-un proces artistic, nu fac nimic. Alteori îşi zguduie gazda, le apucă o energie febrilă, vorbesc unele peste celelalte şi se ceartă din tot soiul de motive, se judecă, îşi întorc corpurile pe dos, parcă-s angajate într-o cursă şi încearcă să prindă ceva care le scapă tot timpul. Cînd discutăm numai eu ştiu ce-mi aud urechile. Cine decide? Ce facem, ce credem că facem şi de ce facem ceea ce facem? Sper să cădem la pace până la final. Iar dacă-mi pierd autoritatea, nu răspund pentru rezultat.”
Mihaela Dancs

Stage psychosis
de/cu: Carmen Coţofană

Solo-ul “Stage psychosis” îşi propune a fi o scurtă analiză a conceptului de mască, privit atît din punct de vedere psiho-social “persona”, cît şi teatral, astfel pornind de la ipoteza că omul foloseşte «masca» pentru a-şi ascunde intimitatea dar şi ca instrument regulator, de adaptare. Folosind această investigaţie în contextul scenic, solo-ul îşi propune să descopere atitudini şi mecanisme teatrale accesate de propria mască a interpretului.>
Carmen Coţofană


>> 8.05, ora 20.00
Iluzionistele

De: Mădălina Dan
Cu: Maria Baroncea, Mihaela Dancs, Carmen Coţofană, Mădălina Dan

"Noi locuim departe de aceste locuri cochete, într-un castel, la întretăierea drumului de vest cu cel de sus-est, acolo sus, mai în stînga pe hartă, pe Tărîmul de Nord cu accente citadine, acolo unde stelele căzătoare se numără cu aplomb şi maniere alese.
Avem un program foarte exact pe care îl respectăm ca pe ochii din cap: tricotăm, leşinăm,
tricotăm, leşinăm,
tricotăm, leşinăm,
tricotăm, leşinăm…"
Mădălina Dan


>> 9.05, ora 20.00
Bun rămas! (sau despre discretele scăpări ale sistemului limbic)

Feerie extrasenzorială de: Farid Fairuz
Cu: Maria Baroncea, Carmen Coţofană, Mădălina Dan, Alexandra Pirici, Iuliana Stoianescu, Farid Fairuz
Scenograf: Andrei Dinu

Farid Fairuz este născut la Beirut dintr-o mamă libaneză şi un tată evreu. De-a lungul vieții rămîne marcat de povestea de dragoste tulburătoare dintre părinții săi, care au trăit în clandestinitate vreme de 10 ani migrînd mereu între Turcia, Siria, Liban și Iordania. După dispariția tragică a acestora în războiul din Beirut, este adoptat de doi beduini care îl cresc cu lapte de cămilă și îl educă conform credințelor lor. Fairuz are un comportament diferit de ceilalți copii de vîrsta lui şi dovedește o sensibilitate maladivă. Destinul îi surîde la vîrsta de 11 ani cînd este înfiat de o bogată familie iordaniană care se ocupă cu atenţie de studiile lui. Astfel Farid Fairuz ajunge să studieze muzica popoarelor arabe, dansul oriental, dansul clasic și contemporan, iar apoi creează spectacole și dansează vreme de cițiva ani în Europa și Statele Unite ale Americii, fiind privit ca o curiozitate.


>> 21.05, ora 20.00
Dance a playful body

de: Andreea Novac; cu: Istvan Teglas

<“Dance a playful body” este o piesă experiment pentru noi şi o piesă experienţă pentru public, un performance ce scapă printre degete, despre care ai senzaţia că poţi spune ceva, că ai prins ideea, dar în următoarea fracţiune de secundă se schimbă, devine altceva, ce poate fi doar intuit dar nu descris. Istvan îşi creează şi îşi distruge prezenţa, de la o secundă la alta fără aviz. Nu ţine la aparenţe, nu împlineşte aşteptări, nu se supune convenţiilor. Corpul său creşte primar sau se codifică social, de la o etapă la alta, obligînd spectactorul să-l însoţească pe întreg parcursul său.> Andreea Novac

Luv

de/cu: Caglar Yigitogullari – Turcia

Semnificaţie a stării de a fi îndrăgostit “luvstory”
…deci te îndrăgosteşti, înregistrând acest moment în timp. Dacă “love story” e o poveste a unei relaţii fericite, trăite până la capăt, “luvstory” este povestea unei lumi interioare distruse, a inimii şi sentimentelor căutând o cale de ieşire, şi a expresiei nevrotice, introvertite, a izbirii în pereţi, în colţuri...


>> 22.05, ora 20.00
Diss

De/cu: Caglar Yigitogullari – Turcia

Un exemplu foarte bun al procesului de victimizare/sacrificare şi risipă al sistemului, relevând conceptul de „othering”*, a venit de la Çağlar Yiğitoğulları. Trebuie să îl întrebăm pe Greenaway: “Poţi clona tabloul ăsta, Peter?” A fost nimicitor să fac parte din public. Am vrut să dau o mână de ajutor dar m-am abţinut. Am fost martor la efectele pozitive ale stării de distrugere şi risipă, ca rezultat al aplicării unei gândiri de tip othering, şi am privit performance-ul cu plăcerea masochistă de a fi expus unor asemenea acţiuni.
*Othering – un mod de a defini şi asigura o identitate proprie pozitivă prin stigmatizarea unui altuia


>> Asociația Colectiv A (Cluj), la Fabrica de Pensule, Henri Barbusse 59-61, Sala Studio, etaj I

Prețuri: 10 RON (un spectacol), 15 RON (2 spectacole), 20 RON (3 spectacole). Rezervări: laura@colectiva.ro (doar rezervările confirmate sunt valabile). Biletele se pot procura și în seara spectacolului, la locație. Persoanele cu rezervări sunt rugate să fie prezente cu 15 minute înainte de spectacol.
www.fabricadepensule.ro