Premiile CNDB 2017

București, 13 decembrie 2017 - Centrul Național al Dansului București (CNDB) decernează miercuri, 13 decembrie, de la ora 19:00 la Teatrul Odeon, Premiile CNDB 2017. Evenimentul este la ediția cu numărul patru.

Coregrafii și dansatorii Floria Capsali, Vera Proca-Ciortea, Iris Barbura, Lizica Codreanu, Paule Sybille, Stere Popescu, Gabriel Negri, Esther Maghiar și Trixy Checais sunt astfel omagiați pentru că au construit de-a lungul secolului XX contextul coregrafic contemporan din România. Laureații Premiilor CNDB 2017 au fost desemnați în urma muncii de cercetare făcute de departamentul de specialitate al CNDB.

„Pionierii dansului românesc au spart canoane, au emancipat dansul, au fost niște curajosi”, spune Vava Ștefănescu, managerul CNDB.

Laureații sunt:

Floria Capsali - pentru înființarea primului studio particular de dans clasic și ritmic, autorizat de Ministerul Artelor, în care se vor forma nume celebre ale scenei dansului românesc, și crearea “baletelor românești”, aducând pe scenă dansul cult românesc, în urma cercetărilor etnocoreologice. (pentru mai multe informații, accesați Dancecloud.ro: http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/floria-capsali/)

Stere Popescu - pentru investigațiile sale coregrafice care mută discuția în zona dansului conceptual, tendință care începea să-și facă simțită prezența în arta românească, printr-un salt spectaculos de la realismul socialist la neoavangardă. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/stere-sterian-popescu/)

Iris Barbura - pentru activitatea sa pe plan internațional (de la București la Berlin și Ithaca, NY) și amprenta ei originală, care asumă un idiom coregrafic inedit, ce îmbină intuiționismul expresionist, dinamismul dansului cult românesc și improvizația ludică a dansului de avangardă. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/iris-barbura/)

Lizica Codreanu - pentru că odată cu ea dansul părăsește constelația tematică a contextului autohton printr-o dublă mișcare, de emancipare corporală și de internaționalizare. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/lizica-codreanu/)

Gabriel Negry - pentru contribuția sa la istoria și teoria dansului, prin cercetările riguroase și studiile sale de pionierat în domeniul artei coregrafice românești, teoriei expresiei și tehnicii corporale. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/gabriel-negry/)

Paule Sybille - pentru deschiderea unei școli particulare în București, la Maison des Français din Piața Lahovary nr. 7, unde aplică metoda sa, bazată pe dansurile de improvizație, care îi inspiră pe dansatorii și coregrafii care i-au fost elevi, printre care Iris Barbura, Trixy Checais și Miriam Răducanu. (http://dancecloud.ro/ieri/organizatii/studio-paule-sybille/)

Vera Proca-Ciortea - pentru crearea unui dans ritmic românesc, după metoda Orff, și inventarea unui sistem original, modern, de notație a dansurilor, sistem recunoscut pe plan internațional. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/vera-procaciortea/)

Ester Magyar - pentru crearea, în premieră, a unei politici a dansului contemporan, chiar în interiorul dansului politic de factură dogmatică, și meritul covârșitor de a fi consolidat mecanismul interinstituțional de funcționare a dansului, negociind în permanență cu prerogativele puterii, între Operă, Școala de Coregrafie și Partid. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/esther-magyar-gonda/)

Trixy Checais - pentru că odată cu el dansul capătă nerv, devine asertiv, iar frumusețea devine, așa cum cereau imperativ avangardiștii, convulsivă. S-ar putea spune că odată cu el publicul devine parte integrantă a spectacolului. (http://dancecloud.ro/ieri/coregrafidansatori/trixy-checais/)

CNDB oferă, de asemenea, o caramidă - premiu pentru Hotărârea de Guvern care desemnează sediul Centrului la Sala Omnia - este cea mai importantă decizie din 2017 și câștigul cel mai însemnat din istoria recentă și zbuciumată a CNDB-ului.

Coregrafa și dansatoarea Carmen Cotofană primește o cărămidă simbolică, premiu special din partea instituţiei pentru dedicarea și seriozitatea cu care conduce departamentul de producție spectacole de un deceniu.

Ca în fiecare an, Premiile CNDB sunt de excelență, recunosc o valoare și nu ierarhizează. De asemenea, trofeele sunt sub forma unor cărămizi pictate cu foiță de aur.

Laureații edițiilor precedente sunt:

Ceremonia #PremiileCNDB2017 prefațează prima reprezentație din România a spectacolului Gala de Jérôme Bel. Gala este una dintre creațiile care au schimbat percepția publicului asupra dansului contemporan și chiar asupra corpului însuși. Spectacolul este prezentat de CNDB și Institutul Francez, și pe 13 și 14 decembrie, la Teatrul Odeon, ambele reprezentații fiind în cadrul programului FranceDanse Orient-Express România 2017, cu sprijinul Teatroskop.

Gala de Jérôme Bel, spectacolul dansului

Reflexiv, angajant, inspirant

 

Pe 8 decembrie 2017 au început repetițiile pentru spectacolul Gala de Jérôme Bel. Asistenții pentru adaptarea bucureșteană a acestei creații, Chiara Gallerani și Cédric Andrieux, vor lucra cu 20 de dansatori selectați exclusiv din România : Ștefan Bățroș, Andreea Cazacu, Maggie Chițoran, Catinca Dăiciulescu, Denis Dinulescu, Andrea Gavriliu, Alexandra Gold, Ginel Guiu, Maria Hoisescu, Toto Horvat, Nicoleta Lefter, Mohammad Abedin Nejadi, Zakieh Abedin Nejadi, Silvia-Ioana Niculae, Adrian Păun, Ioana Perescu, Anca Pop, Giulia Maria Stoian, Eliza Trefaș, Cosmin Vasile.

 

Actori, balerini și dansatori profesioniști vor evolua pe scenă alāturi de amatori ai dansului și oameni pe care publicul nu are ocazia de a-i vedea în acest context – copii, adolescenți, persoane în vârstă, cu handicap, etc.

Spectacolul prezintă și deconstruiește modelele și canoanele acceptate ale baletului și ale dansului contemporan, uneori cu timidități, greșeli și stângăcii. Prin acestea sunt dezvăluite singularitățile fiecăruia dintre membrii grupului, contrastând  cu formarea academică care tinde să creeze omogenitate și o uniformizare a comportamentelor. Astfel, în această formulă colectivă, dansul își recapătă dimensiunea sa politică și socială și capacitatea de a uni comunitățile efemere.

 

„Gala aduce în prim-plan așteptările publicului și estompează granițele dintre eșec și succes în cadrul unui performance, sugerând că teatrul este comunitate, atât pe scenă, cât și dincolo de ea. Este un tur de forță, încântător de spectaculos și cu adevărat radical. ” (Roslyn Sulcas, New York Times)

 

În 2007 îl vedeam pentru prima oară pe Jérôme Bel - unul dintre cei mai anarhici coregrafi contemporani – la Centrul Național al Dansului din București. Coregraful francez a fost invitat atunci cu două spectacole – Jérôme Bel, realizat în 1995, şi The Last Performance (a lecture), 2004 – care marcau fundamental întâlnirea cu un limbaj artistic spălat de surplusul de artificialitate, profund reflexiv în raport cu semnificațiile politice ale corpului, angajant și intens inspirant în relație cu analiza a ceea ce face un spectacol să devină spectacol. […] În 2017, Centrul Național al Dansului invită la București spectacolul Gala, care marchează, împreună cu Disabled Theatre, o transformare esențială în devenirea coregrafului Jérôme Bel, pe care o putem asocia transformărilor operate de Centru în ultimul timp”, spune Mihaela Michailov în eseul său intitulat Dansul e al tuturor.

 

Partener al evenimentului Gala de Jérôme Bel: Orange

Partenerii media, Gala de Jérôme Bel: RFI, Radio România Internațional, Radio România Cultural, AGERPRES

Parteneri media ai CNDB: AGERPRES, Radio România Cultural, Liternet, Observatorul Cultural, Scena.ro, Dilema Veche, Revista Arta, Revista Arte și Meserii, Revista CARIERE, Revista Atelierul, Veioza Arte, Feeder.ro, Șapte Seri, Orașulm.eu, Onlinegallery, Zelist, B-Critic, Bucharest City App, Graphic Front, Umblat.ro, TANĂNANA